Ürün Takip Sistemi ya da kısa adıyla ÜTS, sadece tıbbi cihaz kayıtlarında ve güncellemelerinde değil aynı zamanda Türk mevzuatına göre geri ödeme kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu için gerekli olan başvuru süreçlerinin de takip edildiği bir sistemdir. ÜTSkayıtlarında bulunan eksiklikler ve hatalar da bu nedenle geri ödeme süreçlerini anlamlı şekilde etkilemektedir.
Geri ödeme işlemleri, Sağlık Uygulama Tebliği adı verilen (kısa SUT olarak bilinmektedir) metin üzerinden ilerletilmektedir. Bu nedenle SUT kapsamında bulunan ürünlerin geri ödemelerin yapıldığını değerlendirmek mümkündür.
O halde SUT listelerinde bulunmayan tıbbi cihazların ödemeleri ne şekilde yapılmaktadır? Bu yazımızda bu soruya cevap vermeye çalışacağız.
Öncelikle 4 türde başvuru yapılabildiğini belirtelim:
A GRUBU: Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde tıbbi malzemenin dahil edileceği malzeme alan tanımı bulunmayan, dolayısıyla yeni bir malzeme alan tanımı ile listelere dahil edilmesi talep edilen tıbbi malzemeler için yapılacak olan başvurular,
B GRUBU: Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde tıbbi malzemenin dahil edileceği benzer malzeme alan tanımı bulunmasına karşın, ürünün farklı boyut/ölçü/nitelikte olanlarının tanımlanarak, farklı bir tıbbi malzeme alan tanımı ile listelere dahil edilmesi için yapılacak olan başvurular,
C GRUBU: Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde Kurumca geri ödemesinin yapılacağı yayımlanmış ve MEDULA-Hastane uygulamasına tanımlanmış bulunan tıbbi malzeme alan tanımı içine dahil edilecek tıbbi malzemeler için yapılacak olan başvurular,
D GRUBU: Bedeli Karşılanacak Tıbbi Malzeme Listelerinde Kurumca geri ödemesinin yapılacağı yayımlanmış ve MEDULA-Hastane uygulamasına tanımlanmış bulunan tıbbi malzemelerin (niteliklerinin ve MEDULA-Hastane uygulamasındaki mevcut SUT kodu- barkod eşleştirmelerin değişmemesi kaydıyla) küresel ürün numarası (barkod) güncellemesi ve/veya aynı küresel ürün numarasının firma adı değişikliğine (firma tanımlayıcı numarasının değişmeksizin isminin değişmesi veya MEDULA-Hastane uygulamasında kayıtlı küresel ürün numarasının farklı firma tanımlayıcı numarasına sahip başka bir firma tarafından kaydedilmesi talepleri) ilişkin başvurulardır.
A Grubu tıbbi malzeme geri ödeme başvurusunda sunulacak dosya içeriği aşağıdaki 3 (üç) başlıktan oluşur:
Bölüm I- Genel
Bölüm II- Klinik ve Teknolojik Veriler
Tıbbi Malzeme Ürün Özellikleri ve Kullanımı
Tıbbi Malzemenin Klinik Kullanımı
Tıbbi Malzemeye İlişkin Klinik Kanıtlar
Bölüm III- Mali ve Ekonomik Değerlendirme
Tıbbi Malzeme İçin Önerilen Geri Ödeme Statüsü
Bu kısımda tıbbi malzeme için önerilen geri ödeme statüsü açıkça tanımlanacaktır.
Söz konusu tıbbi malzeme için yeni bir tanıya dayalı işlem tanımlanması gerekiyor ise alan tanımı için talep edilen fiyatın yanı sıra tanıya dayalı işlem için de malzeme dahil fiyatın belirtilmesi gerekmektedir.
Ekonomik ve Mali Değerlendirme
Ekonomik Değerlendirme
Sağlık ve ekonomik sonuçları açısından birbirinden farklılaşan teknolojilerin karşılaştırılmasında ekonomik değerlendirme tekniği olarak maliyet-etkililik veya maliyet-fayda analizi seçilmelidir. Maliyet-etkililik analizinde seçilen klinik etkililik kriter veya kriterlerin seçilme nedenleri bilimsel referanslar ile açıklanmalıdır. Maliyet-fayda analizinde yaşam kalitesi skorları kullanılması gereklidir. Eğer, karşılaştırılan teknolojiler arasında sağlık sonuçları açısından klinik olarak anlamlı fark yok ise bu durumda maliyet-minimizasyon analizi kullanılmalıdır. Kullanılan yöntemin seçilme nedeni bilimsel olarak açıklanmalıdır.
Bütçe Etki Analizi
Bütçe etki analizleri, tıbbi malzemenin yeni bir malzeme alan kodu ile listeye eklenmesinin mali sonuçlarının tahmin edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Bütçe analizine ilişkin yapılan maliyet hesaplamaların detayları dosya içeriğinde yer alır. Analiz sonuçlarının özetleri ise kılavuz ekinde yer alan tablolar doldurularak sunulur (EK-9). Eğer tıbbi malzemeye alternatif malzemelerin mevcut geri ödemesi işleme dahil ise ve yeni tıbbi malzeme için yeni bir işlem tanımlanması talep ediliyorsa bütçe etkisi bu iki işlem için incelenmelidir. Bütçe etki analizleri ödeyici kurum perspektifinden yapılmalıdır. Bütçe etki analizi zaman sınırı tercihen 3 (üç) yıl olmalıdır. Daha uzun zaman sınırı seçilmesi durumunda, seçilme nedeni bilimsel olarak açıklanmalı ve EK-9’da bulunan tablolara ilaveten sunulmalıdır.
B Grubu tıbbi malzeme geri ödeme başvurusunda sunulacak dosya içeriği aşağıdaki 3 (üç) başlıktan oluşur:
Bölüm I- Genel
Klinik ve Teknolojik Veriler
Tıbbi Malzeme Ürün Özellikleri ve Kullanımı
Tıbbi Malzemenin Klinik Kullanımı
Tıbbi Malzemeye İlişkin Klinik Kanıtlar
Mali Değerlendirme
Tıbbi Malzeme İçin Önerilen Geri Ödeme Statüsü
Bu kısımda tıbbi malzeme için önerilen geri ödeme statüsü açıkça tanımlanacaktır. Tıbbi malzeme için yeni bir alan tanımı fiyatı belirlenmesi talep ediliyorsa bu fiyatın belirtilmesi gereklidir. Talep edilen fiyat benzer alan tanımlarının fiyatlarının en yükseğinin üzerinde ise Yönergenin 2.3.2.1 maddesinde yer alan ekonomik değerlendirmeye ilişkin bilgi ve belgeler de eklenecektir. Söz konusu tıbbi malzeme için mevcut bir tanıya dayalı işlemde kullanılması gerekiyor ise alan tanımı için talep edilen fiyatın yanı sıra tanıya dayalı işlem için de malzeme dahil fiyatın belirtilmesi gerekmektedir.
Bütçe Etki Analizi
Bütçe etki analizleri, tıbbi malzemenin yeni bir malzeme alan kodu ile listeye eklenmesinin mali sonuçlarının tahmin edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Analiz sonuçları kılavuz ekinde yer alan tablolar doldurularak sunulur (EK-9). Eğer tıbbi malzemeye alternatif malzemelerin mevcut geri ödemesi işleme dahil ise ve yeni tıbbi malzeme için yeni bir işlem tanımlanması talep ediliyorsa bütçe etkisi bu iki işlem için incelenmelidir. Bütçe etki analizleri ödeyici kurum perspektifinden yapılmalıdır. Bütçe etki analizi zaman sınırı tercihen 3 (üç) yıl olmalıdır. Daha uzun zaman sınırı seçilmesi durumunda, seçilme nedeni bilimsel olarak açıklanmalı ve Ek-9’da bulunan tablolara ek sunulmalıdır.
ÜTS ve SUT işlemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize erişim sağlayabilirsiniz.
Değerlendirme Yap
Değerlendirmeniz Gönderildi!
Değerlendirmeniz Gönderiliyor!
* Puanınız
Uyarı : Lütfen [*] ile işaretlenmiş alanları doldurun!