Y Ü K L E N İ Y O R
. . .
X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhasApp Destek Hattı

ÜTS ve SGK İşlemlerinde Önemli Noktalar: Bir Tıbbi Cihaz Girişimi

Bütün tıbbi cihaz firmalarının sektör içerisinde en yoğun duydukları kavramların başında hiç şüphesiz ÜTS ve SGK gelmektedir. Tıbbi cihazın regülasyonu yani kayıt işlemleri açısından Ürün Takip Sistemi önemli bir durumdayken finansal beklentilerin karşılanması bağlamında ise Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde gerçekleştirilen SUT işlemleri bir hayli önemlidir. 

Bilindiği üzere geri ödeme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına A, B, C ve D grubu olarak bilinen SUT başvuruları ilgili dönemlerde gerçekleştirilmektedir. SUT kapsamında olan ürünler (tıbbi cihazlar) hekimler tarafından kolaylıkla reçete edilebilirken SUT tanımı yapılmamış ya da bu kapsama alınmamış tıbbi cihazların erişimleri oldukça zordur. Geri ödemesi yapılan tıbbi cihazların tamamı SUT kapsamında olduğundan ve SUT kapsamında geri ödemesi yapılacak tüm tıbbi cihazların ÜTS kaydı zorunlu olduğundan bu yazımızda sizlerle ÜTS ve SGK işlemleri açısından dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirmek istiyoruz.

ÜTS ve SGK Ortak Bir Noktada Birleşiyor!

ÜTS kaydı bulunmayan ürünlerin SUT başvurularının yapılamadığını belirtmiştik. SGK için yapılacak SUT başvurularında kullanılan tüm tıbbi cihazların ÜTS kaydı zorunludur. Bu nedenle ilk olarak ÜTS işlemlerinin tamamlanması gerekir. Bu noktada diyebiliriz ki; ÜTS ve SGK birbirinin tamamlayıcısı iki parametredir.

SGK tarafından denetlenen belgeler Ürün Takip Sistemi'nde de bulunmalıdır!
Hangi başvuru türünde olursa olsun SUT için yapılan tüm başvurularda tıbbi cihaza ait bazı belgeler ÜTS ve SGK tarafından istenmektedir. Örneğin ürün katalogları böyle belgeler arasındadır. Hazır ürün katalogları demişken ÜTS’ye ürün katalogları kaydedildiğinde herhangi bir inceleme yapılmadan belge kendiliğinden kayıtlı duruma gelmekteyken ÜTS üzerinde kayıtlı olsa bile SUT için kullanılacak ürün kataloglarında ürünün teknik özellikleri ve SUT özelliği açık bir şekilde gösterilmelidir. 

ÜTS ve SGK işlemleri açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise tıbbi cihaz barkodlarıdır. Daha önceden SUT başvurusu yapılmış ve komisyon kararıyla reddedilmiş barkodlar (özellikle C ve D grubu için) tekrar kullanılamamaktadır. Bu nedenle, ÜTS ve SGK işlemlerinde kullanılacak barkodların önceden reddedilip edilmediğinin bilinmesi özellikle önemlidir. 

Son olarak ÜTS kayıtları gerçekleştirilirken başvuruşuz güncelleme alanından sisteme yerleştirilen ürün görsellerinden dolayı SGK tarafından reddedilen ürünlerin sayısının azımsanmayacak miktarda olduğunu belirtelim. 

ÜTS ve SGK işlemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bize her zaman erişim sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap
Yorumunuz Gönderildi!
Yorumunuz Gönderiliyor!
* Adınız
* E-Mail Adresiniz
* Yorumunuz
* Puanınız

Copyright © 2024 | Medikoz Çeviri | Tüm hakları saklıdır.